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Insights

July/August Hoosier Banker: Acquisition of Voting Shares Through Inheritance

July 23, 2017
By: Brett J. Ashton

As seen in the July/August 2017 issue of the Indiana Banker Association's Hoosier Banker.

Question: Our largest shareholder passed away last week after along illness. She owned approximately 35
percent of the outstanding shares of our holding company. We expect that all of her shares will be left to her
only child. Do we need to notify anyone of this under Indiana law?

Answer: Yes, although the kind of notification required will vary, based on who actually receives and/or benefits
from the stock transfer. Generally, if an ownership interest in excess of 25 percent is left to a single beneficiary,
regulatory approval of a change of control is required by all regulatory agencies with oversight responsibility for
the bank.

e Ind. Code § 28-1-2-23(a) provides: “A corporation or an individual acting directly, indirectly, or through or in
concert with one (1) or more other corporations or individuals may not acquire control of any bank, trust
company, stock savings bank, holding company, corporate fiduciary, or industrial loan and investment company

unless the department has received and approved an application for change in control”

e Ind. Code § 28-1-2-23(e) defines “control’ to mean: “(p)ossession of the power directly or indirectly to: (1) direct or
cause the direction of the management or policies of a bank, a trust company, a holding company, a corporate
fiduciary, or an industrial loan and investment company, whether through the beneficial ownership of voting
securities, by contract, or otherwise; or (2) vote at least twenty-five percent (25%) of voting securities of a bank,
a trust company, a holding company, a corporate fiduciary, or an industrial loan and investment company,
whether the voting rights are derived through the beneficial ownership of voting securities, by contract, or
otherwise.”

If the shareholder does in fact leave all of her stock to her only child, then the beneficiary will be considered in
control of the bank, and a change of control application would be required.
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Indiana law does, however, provide some latitude with respect to timing of approval in situations involving the
acquisition of voting shares through inheritance. Ind. Code § 28-1-2-23(j) provides: ‘In a transaction to which this
subsection applies.1 the acquiring person shall use the person’s best effort to comply with the requirements of this
section. However, it is not a violation of this section if the acquiring person is not able to satisfy the requirements of
this section and notifies the department of the acquisition not later than thirty (30) calendar days after the
acquisition and provides any relevant information requested by the department. This subsection does not limit the
authority of the department to conduct any investigation necessary to approve or disapprove the transaction
under subsection (c)."

In addition to requirements under Indiana law, it is important to review the change in control provisions applicable
to bank holding companies under 12 CF.R. §225422 and provisions applicable to covered institutions under 12
CFR.§303.833 Both of these provide exemptions from the prior notice requirements for a change of control filing
with the Federal Reserve and the Federal Deposit Insurance Corp,, respectively, provided notification is provided
within 90 calendar days of the acquisition, and the applicant provides any relevant information requested.

Vind. Code § 28-1-2-23 (i) This subsection applies to a transaction described in 12 CFR 303.83(b)(1), including the following; (1)
The acquisition of voting shares through inheritance; (2) The acquisition of voting shares through a bona fide gift; (3) The
acquisition of voting shares in satisfaction of a debt previously contracted in good faith, other than the acquisition of a defaulted
loan secured by a controlling amount of the voting securities of a bank, trust company, stock savings bank, bank holding
company, corporate fiduciary, or industrial loan and investment company.

212 CFR §225.42 (a) Exempt transactions. The following transactions do not require notice to the Board under this subpart: (b)
Prior notice exemption. (1) The following acquisitions of voting securities of a state member bank or bank holding company,
which would otherwise require prior notice under this subpart, are not subject to the prior notice requirements if the acquiring
person notifies the appropriate Reserve Bank within 90 calendar days after the acquisition and provides any relevant
information requested by the Reserve Bank: (i) Acquisition of voting securities through inheritance; (i) Acquisition of voting
securities as a bona fide gift; and (jii) Acquisition of voting securities in satisfaction of a debt previously contracted (DPC) in good
faith.

312CFR §303.83(a) Notice within 90 days after the acquisition. The following acquisitions of voting securities of a covered
institution, which otherwise would require prior notice under this subpart, instead require the acquirer to provide to the
appropriate FDIC office within 90 calendar days after the acquisition all relevant information requested by the FDIC: (1) The
acquisition of voting securities as a bona fide gift; (2) The acquisition of voting securities in satisfaction of a debt previously
contracted in good faith, except as provided in §303.82(c); and (3) The acquisition of voting securities through inheritance.

This information is provided for general education purposes and is not intended to be legal advice. Please consult legal counsel
for specific guidance as to how this information applies to your institution’s circumstances or situation.
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